Yapılan büyük çaplı bir araştırma, hamilelik sırasında antidepresan almanın yenidoğan bebeklerde otizm riskini artırmadığını buldu.
Hem antidepresan kullanımı hem de otizm yaygınlığı son yıllarda arttığı için evvelki çalışmalar ikisinin irtibatlı olabileceğini öne sürüyordu.
Ancak Harvard Üniversitesi’nden bir grup, ilaçları alan bayanların nörogelişimsel bozukluğu olan bir çocuğa sahip olma riskinin daha yüksek olduğunu tespit etse de, ilaca yönelik bir suçlama getirmedi.
Daily Mail’in haberine nazaran, otizm için genetik yahut çevresel öteki faktörlerin tesirli olabileceğine inanıyorlar ve daha fazla araştırma için davette bulunuyorlar. Uzmanlar, antidepresan kullanan anne adaylarının, hamilelik sırasında erken taramadan yarar görebileceklerini de belirttiler.
3,2 MİLYON GEBE İNCELENDİ
Harvard Üniversitesi’ndeki grup, 2000 ile 2015 yılları ortasında 3,2 milyon hamileliği inceledi.
14 yıl sonra çocukları takip ettiler. Toplamda, gebeyken antidepresan kullanan 145.702 bayan vardı.
İlaç almayan bayanlarla karşılaştırıldığında, DEHB dahil olmak üzere bir dizi nörogelişimsel bozukluk riski iki katına çıktı.
Araştırmada yer almayan bir psikiyatrist olan Profesör Carmine Pariante, “Kadınlar ve sıhhat uzmanları ekseriyetle hamilelikte antidepresanlardan telaş duyuyorlar ve bazen hamilelik belirli olur olmaz bu ilaçları birdenbire kesmeye karar veriyorlar.”
“Bu çalışmanın gösterdiği şey, gerçekte, antidepresan kullanımının otizm yahut başka nörogelişimsel bozuklukların riskini artırdığına dair evvelki kaygıların, antidepresanlardan değil, depresyonun kendi tesirlerinden yahut depresyon için risk faktörlerinden kaynaklandığıdır” dedi.
Antidepresan kullanan bayanların daha yaşlı ve beyaz olma mümkünlüğü daha yüksekti ve geçmişte yaşıtlarından daha fazla antidepresan kullanmışlardı. Bu faktörlerin tümü, araştırmacıların önerdiği otizm riskini artırmada rol oynayabilir.
Bulgular JAMA Internal Medicine mecmuasında yayınlandı.