Korona virüsü 2019’un son günlerinde ortaya çıktığından beri Nisan ayında halen varlığını sürdürmeye devam etmektedir. Korona virüsü, günümüzde milyonlarca kişinin sağlığını etkilemiş durumdadır. Kolay bir şekilde yayılan bir virüs olduğu için ülkeler bu konuda çeşitli önlemler almıştır. Bu önlemler yalnızca sağlık alanında değil ekonomi çarkının dönmesi ve insanların mağdur olmaması nedeniyle alınan önlemlerdir. Ülkemizde buna uygun olarak destek paketleri ve hukuk alanında insanların mağdur olmaması adına kararlar alınmıştır.
Kredi ve Faiz Düzenlemeleri
Korona virüsü nedeniyle bu süreçte bazı ertelemeler meydana gelmiştir. Bu salgından dolayı etkilenen firmaların bankaya olan borçları en az 3 ay süreyle ertelenecektir. Ayrıca ihracat sektörünün olumsuz etkilenmemesi adına bu alandaki firmalara stok finansmanı desteği sağlanacaktır. Ekonomik durumda en çok etkilenenler arasında esnaflar yer almaktadır. Bu konuda esnaflar ve sanatkarlar salgından dolayı olumsuz etkilendiğini beyan ederse Halkbank’a olan borçlarını 3 ay erteleyebilecek. Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için sosyal olarak kredi almak için teşvik paketleri devreye alınacaktır. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen tüm firmaların sicili olumsuz etkilenmeyecektir. Böyle bir durumla karşılaşan firmalara “mücbir sebep” notu düşülecektir.
Vergilerin Ertelenmesi
Korona virüsü salgını nedeniyle vergi ertelemeleri konusunda pek çok detay ele alındı. Bu konuda gelir vergisi beyannamesi, BA/BS formları 30 nisan 2020 tarihine kadar verilme ve ödeme süresi uzatılmıştır. Ayrıca KDV beyannamesi için 24 nisan gün sonuna kadar uzatılma yapılmıştır. Ayrıca korona virüsü salgınından olumsuz etkilenen vergi mükelleflerinin BA/BS bildirimleri, KDV, Muhtasar beyannamesi, defter beratı yükleme süreleri 27 temmuz 2020 tarihine kadar uzatılmıştır.
Konaklama vergilerinde ciddi bir erteleme söz konusudur. Kasım ayına kadar konaklama vergisi alınmayacaktır. Havayolu uçuşlarında %18 olan KDV oranı %1 olarak uygulanacaktır.
Kira Sözleşmeleri
Günümüzde milyonlarca kiracı için işletmeler adına bir düzenlemeye gidilmiştir. Bu düzenlemeye göre 1 mart ile 30 haziran arasında işyeri kirasını ödeyemeyen kişiler için işyerinin veya binanın tahliyesi istenemeyecek. Bu durumda işyerleri salgından dolayı iş yerlerini kaybetmeyecek ve zora düşmeyecektir.
SGK Prim Ödemeleri
Korona virüsü salgını nedeniyle SGK primlerinde düzenlemeye gidilmiştir. Bu düzenlemeye göre kronik rahatsızlığı bulunan ve 65 yaş üzerinde olan vatandaşlardan SGK primleri alınmayacaktır. Bu kapsamda SGK primleri ertelenmiştir. Tüm işverenler, işçileri için prim ödemelerini kasım veya aralıkta ödeyecektir. Bu kapsamda mart, nisan ve mayıs aylarında prim ödemeleri yapılmayacaktır. Prim borçlarında düzenlemeye gidilen sektörler şu şekildedir;
- Sağlık Sektörü
- Mobilya sektörü
- Perakende
- Demir, Çelik ve Metal Sanayii
- Bina İnşaatı
- Madencilik
- Otomotiv
- Sinema ve Tiyatro
- Konaklama
- Yayımcılık
- Araç kiralama hizmetleri
- Gıda sektörü
- Tekstil
- Etkinlikler
SGK prim erteleme kapsamında erteleme yapılan sektörler bu şekildedir.